Underhåll och ombyggnad

Här nedan finner du information vad som gäller när du underhåller och/eller bygger om din lägenhet.

Underhåll

Du har - som ägare till bostadsrätten - ansvar för att underhålla din lägenhet. Till lägenheten räknas normalt golvet, väggarna och taket, inredningen i köket och badrummet, glas och bågar i fönster samt innerdörrar och insidan av ytterdörren. Vill du se formuleringarna i sin helhet, läs mer i stadgarna.

Om något som kan påverka dina grannar går sönder, måste du se till att det repareras. Det gäller särskilt lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Ett särskilt bostadsrättstillägg kan vara ett bra skydd om olyckan är framme. 

Bygga om

När du bygger om i lägenheten, kan du sköta det mesta helt på egen hand. Du behöver exempelvis inte be om tillstånd från styrelsen för mindre förändringar, som normalt underhåll, byta tapeter, måla, slipa av golv eller dylikt. Ska du genomföra väsentliga förändringar, som att flytta ditt kök eller badrum eller annat som rör värme, gas- eller andra stamledningar, behöver du däremot tillstånd av styrelsen. Blankett för ansökan om ombyggnad laddar du ned här. I vissa fall behöver du också bygglov från stadsbyggnadskontoret. 

Vid vattenolycka

Föreningen föredrar att jobbet utförs fackmannamässigt, framför allt när det gäller våtutrymmen. Annars står du som lägenhetsägare som ansvarig. Om tidigare lägenhetsinnehavare har utfört felaktig installation eller placerat exempelvis tvättmaskin på olämplig plats i lägenheten, så är ansvaret ditt om en olycka sker. Var också noggrann med särskild bostadsrättsförsäkring.

Skulle en vattenolycka vara framme, stänger du av huvudkranen till vattnet i källarutrymmet i A-porten. Informera snarast styrelsen och ditt försäkringsbolag. Grannarna i alla våningar under din lägenhet behöver också informeras, liksom lägenhetsägare som kan påverkas när vatten som svämmat över förflyttar sig i sidled mellan våningarna.

Ska du ta ner väggar och/eller göra kraftiga förändringar av din lägenhet är det alltid en fråga för styrelsen att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.

I tvättstugan finns toalett och dusch, som du kan använda om du bygger om vatten och avlopp i din lägenhet.

När du bygger om, får du inte försvara byggavfall i trapphuset, på gården eller lämna det i miljörummet. Om dessa utrymmen blir smutsiga till följd av ombyggnaden, är du skyldig att ordna med städning.

Branschregler för våtutrymmen (gvk.se, nytt fönster)

Sök tillstånd

Möjlighet finns att köra grovsoporna till närmaste återvinningscentral eller ansöka om tillstånd - enligt ordningslagen - för att förvara så kallade big bags på trottoaren. Ansökningsavgiften är 700 kronor (mars 2014).

Om du använder hantverkare, så gäller samma regler för dem som om du själv bygger om. De får inte lämna byggsopor i miljörummet och bör - på förekommen anledning - undvika att lämna fimpar på gården eller utanför portarna.